Nieuwenhuis naar wereldtitel, zilver Van der Poel

Nieuwegein, 29 januari 2017 - De Nederlandse ploeg wist op de tweede dag van het wereldkampioenschap veldrijden in Bieles (Luxemburg) een nieuwe wereldtitel te veroveren op. Joris Nieuwenhuis veroverde op superieure wijze de regenboogtrui bij de beloften. Bij de profs greep Mathieu van der Poel naast de door hem zo fel begeerde gouden medaille. De Brabander begon overtuigend, maar moest uiteindelijk het hoofd buigen voor de Belg Wout van Aert. Van der Poel weet de verloren titelstrijd met name aan zijn vier lekke banden.

Van der Poel wist na een sterke beginfase direct een kloof te slaan op zijn concurrenten. De Nederlands kampioen zag Wout van Aert echter terugkeren nadat hij drie keer lek reed, een vierde leegloper was er volgens hem te veel aan. "Als je ziet dat ik na twee lekke banden nog altijd voor lig en na een derde lekke band nog altijd bij Van Aert zit, kun je zeggen dat ik goed in orde was. Die vierde kwam te ver van de post, toen was de wereldtitel me ontglipt. Het is de grootste teleurstelling uit mijn loopbaan. Verliezen als gevolg van pech is het ergst denkbare." Van der Poel verweet zichzelf na afloop niets. "Dit zijn de banden waarmee ik ook in Namen heb gereden op een ondergrond met veel stenen, daar was er niets aan de hand. Alles verliep zoals ik hoopte, alleen niet dat onderdeel waar ik zelf geen regie over had, geluk of pech hebben." Lars van der Haar (vierde) en Corné van Kessel (vijfde) eindigden net buiten het podium.

Nieuwenhuis kampioen

Eerder op de dag was Joris Nieuwenhuis wereldkampioen bij de beloften geworden. De Achterhoeker reed vanaf de eerste ronde steeds verder weg van de concurrentie en was de onbetwiste wereldkampioen in zijn leeftijdsklasse. Sieben Wouters maakte het succes compleet door na een indrukwekkende inhaalrace naar het brons te rijden. Joris Nieuwenhuis sprak van een droom die uit kwam. "Ik heb hier niet één maar vele dagen van gedroomd. Ik heb vandaag geen fouten gemaakt en kon mijn eigen race rijden. Elke keer als ik dacht aan de wereldtitel onderweg, riep ik mezelf tot de orde en moest ik focus houden. Pas toen ik de laatste afdaling achter de rug had, liet ik het gevoel toe. Dit is waar ik altijd op gehoopt heb, het is nu gelukt." Sieben Wouters stuntte door in de slotronde de tegenstanders één voor één te passeren en brons te veroveren. "Ik heb mijn eigen wedstrijd gereden, ging voor het optimale resultaat. Ik hoorde aan de reacties van het publiek wel dat ik goed bezig was. Maar ik wist pas zeker dat ik derde ging worden toen ik op het bord boven de finish nog maar twee namen zag."

Taart zonder kers

Bondscoach Gerben de Knegt reed met gemengde gevoelens terug naar huis van dit wereldkampioenschap. "Over het WK als geheel mogen we heel tevreden zijn. We behalen vijf medailles, waaronder twee gouden. In de breedte hebben we kortom sterk gepresteerd. Maar als je dit wereldkampioenschap met een taart vergelijkt, kun je stellen dat de kers ontbreekt. Dat had de wereldtitel van Van der Poel moeten zijn. Het is zuur dat pech hier zo'n doorslaggevende rol speelt bij de profs. Natuurlijk is het ook de verdienste van Van Aert dat hij niet lek rijdt." Over de titel van Joris Nieuwenhuis was hij dik tevreden. "Als je een foutloze wedstrijd kunt rijden op dit parcours, dan ben je een held. Joris liet bovendien zien dat hij heel goed onder druk kan presteren. De derde plek van Sieben Wouters bij de beloften tenslotte was ook heel sterk. Hij bewijst opnieuw een renner voor kampioenschappen te zijn."

Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van en voor de wielersport in Nederland. Wij zijn er voor iedereen met een wielerdroom. De KNWU is er niet alleen voor de top- en wedstrijdsport. Wij zijn er voor alle fietsers die beter willen (leren) fietsen. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.