Van de Groenendaal wint zilver op WK BMX

ROCK HILL - De Nederlandse BMX-ploeg wist zaterdag (lokale tijd) met finaleplaatsen bij de elite-men, elite-women en de junior-men op het WK BMX in Rock Hill (USA) aan de vooraf gestelde doelen te voldoen. Uiteindelijk wist alleen Kevin van de Groenendaal die plek in de eindstrijd in eremetaal om te zetten. Hij veroverde zilver bij de junior-men. Niek Kimmann greep met een vierde plaats bij de elite-men net naast het eremetaal. "Ik ben superblij dat ik nu voor het derde jaar in de finale wist te staan. Goud en zilver had ik al behaald op een WK, nu was ik heel dicht bij brons. Ik ben heel blij met mijn prestatie hier op het wereldkampioenschap. Maar als je zo dichtbij bent, is het wel jammer dat je geen brons hebt."

 

De andere kanshebbers op een finaleplaats bij de elite-men baalden dat ze voortijdig uit het toernooi gingen. Jelle van Gorkom - winnaar van zilver op de Olympische Spelen in Rio - wist vooraf niet goed wat te verwachten nadat hij lang met een handblessure aan de kant stond. "Maar gedurende het toernooi bleek dat er meer in zat dan ik vooraf gedacht had. Maar dat eindigde in de kwartfinale. Op dat moment was dat een teleurstelling. Ik ben tevreden met hoe ik fietste, maar niet met het resultaat." Dave van de Burg ging in de achtste finale uit het toernooi. "Ik ben teleurgesteld daarover. Ik ben gevallen buiten mijn schuld. Natuurlijk hoort dit ook bij het spelletje, maar het maakt het wel zuur om er zo uit te gaan als je jezelf wel heel goed voelt." Twan van Gendt miste het supergevoel. "Ik heb geprobeerd er iets van te maken, dat lukte steeds beter, maar het eindigde in de kwartfinale voor mij."

 

Bij de vrouwen gold Laura Smulders als nummer één van de wereld en kersvers Europees kampioene als één van de favorieten voor een medaille. In de finale kon de Gelderse een mindere start niet meer rechtzetten, waarna ze als zesde over de finishlijn kwam. Ze zag haar zus Merel Smulders tot de halve finale reiken in Rock Hill. De Amerikaanse Alise Post veroverde het goud. Laura Smulders baalde: "Nu ben ik vooral teleurgesteld. Ik baal gruwelijk dat het weer niet gelukt is op een wereldkampioenschap voor de hoofdprijs mee te doen. Het WK verliep verder supergoed, tot de finale aanbrak. Mijn start was slecht, ik tikte net het hek aan. Dan lig je achteraan en wordt het vrij lastig om een resultaat neer te zetten. Maar voor die zesde plek kwam ik eigenlijk niet naar Rock Hill."

 

De wedstrijd bij de junior-men zorgde in alle opzichten voor het sportieve hoogtepunt voor de BMX-selectie van bondscoach Bas de Bever. Drie landgenoten stonden in de finale. Kevin van de Groenendaal hoefde uiteindelijk alleen de Zwitser Cedric Butti voor te laten gaan en verliet het WK dan ook met zilver. Ian van Heugten eindigde als vijfde, Tino Popma werd zevende. Van de Groenendaal: "Over het algemeen ben ik heel blij met hoe ik de hele dag gereden heb. Ik heb bijna alle rondjes kunnen winnen, op de finale na. Natuurlijk is het op zich fijn om zilver te winnen, maar ik moet toch even verwerken dat het geen goud geworden is." De Nederlandse ploeg kwam niet uit in de categorie junior-women.

Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van en voor de wielersport in Nederland. Wij zijn er voor iedereen met een wielerdroom. De KNWU is er niet alleen voor de top- en wedstrijdsport. Wij zijn er voor alle fietsers die beter willen (leren) fietsen. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.