Annemiek van Vleuten wereldkampioene tijdrijden

BERGEN, Noorwegen, 19 september - Annemiek van Vleuten is in Bergen wereldkampioene tijdrijden geworden bij de elite-vrouwen. De renster van Orica-Scott moest aanvankelijk bij de tussenmetingen tijd laten op de vroeg gestarte Anna van der Breggen, die lang de snelste tussentijden van het gehele veld liet noteren. Olympisch kampioene Van der Breggen gaf echter uiteindelijk twaalf tellen toe en won het zilver. De Australische Katrin Garfoot eiste het brons op in Noorwegen. Ellen van Dijk eindigde op een vijfde plaats.

Het is nauwelijks te bevatten dat ik straks de regenboogtrui mag dragen in de tijdritten. Dit seizoen verras ik mezelf met mijn prestaties. Ik heb nooit eerder in mijn loopbaan gedacht wereldkampioene tijdrijden te worden. Dit jaar ging ik erin geloven dat het mogelijk was dit WK te winnen en dat maak ik hier dan ook nog waar. Het begon hard te regenen onderweg. Ik verloor ook wat seconden in de afdaling en moest voorzichtig zijn. Maar ik bleef gefocust en heb bergop nog een tandje bij geschakeld om daar de opgelopen schade goed te maken. Dat is gelukt.

Annemiek van Vleuten

‘Mooi dat het Annemiek is’

De als tweede gestarte Anna van der Breggen zat lang in de hotseat, maar won uiteindelijk het zilver. Haar tweede medaille van die kleur, nadat ze ook al tweede was op de WK-tijdrit in Richmond (2015).

Natuurlijk is het balen dat je net te kort komt. Ik miste in de afdaling eigenlijk de power om extra tijd op de concurrentes te pakken. Annemiek maakte daar achteraf ook het verschil. Het is mooi dat het Annemiek is die me voor blijft, beter dan een concurrente uit het buitenland. Maar ik had uiteraard liever gewonnen, want deze zilveren medaille had ik al.

Anna van der Breggen

Droomscenario was natuurlijk geweest dat Ellen van Dijk ook nog op het podium had gestaan, dat had ik haar zeker ook gegund. Maar dit is een heel mooi resultaat. Anna van der Breggen reed al vroeg een tijdrit die er in mijn ogen heel solide uitzag, maar zelf had ze direct het idee dat ze er niet mee ging winnen. Annemiek van Vleuten is gedurende het jaar de betere tijdrijdster geweest van de twee. Anna komt er hier wel dichterbij in vergelijking met eerdere ritten tegen de klok, maar Annemiek is wel weer de beste op het moment dat het er echt om gaat. Maar met al deze drie tijdrijdsters kunnen we de directe toekomst op dit onderdeel rooskleurig tegemoet zien."

Bondscoach Thorwald Veneberg

Daan Hoole 7de junior op de tijdrit

Ik denk dat ze op of in de buurt van hun maximale plek in dit deelnemersveld geeindigd zijn. Thymen gaf aan dat hij net het maximale vermogen niet haalde vandaag, dat hij geen topdag had. Maar technisch heeft hij een perfecte tijdrit afgewerkt. Daan is wat behoudend gestart, zoals we vooraf hadden bedacht. Daardoor kon hij op de klim en in het laatste stuk maximaal gaan. Achteraf vraag je jezelf dan af of er meer in had gezeten met een snelle start. Maar dat weet je nooit, want je kunt jezelf ook flink tegen komen als je niets over houdt voor dat lastige laatste stuk. Ik denk dat hij er alles uit gehaald heeft wat erin zat." Zijerveld nam maandag niet deel met de beloften aan de rit tegen de klok. "Dat is in overleg met onze tijdrittoppers Julius van den Berg en Pascal Eenkhoorn gebeurd. Het maximale wat er voor die jongens inzat, was een vijftiende plaats. Je rijdt hier tegen beloften die zich echt toeleggen op die tijdritten. We gaan in overleg met de teams zeker kijken of we daar in Nederland in de toekomst ook een specifieke voorbereiding voor kunnen inplannen als we daar op dat moment ook de geschikte renners voor hebben. 

Talentcoach Peter Zijerveld
Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van en voor de wielersport in Nederland. Wij zijn er voor iedereen met een wielerdroom. De KNWU is er niet alleen voor de top- en wedstrijdsport. Wij zijn er voor alle fietsers die beter willen (leren) fietsen. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.