Nederland pakt vandaag twee Europese titels op de baan

Op de Europese kampioenschappen in Glasgow heeft Jeffrey Hoogland zich voor een tweede keer in zijn carrière gekroond tot Europees kampioen sprinten. Als klap op de vuurpijl nam Harrie Lavreysen het brons mee in de sprint. Kirsten Wild werd als regerend wereldkampioene voor het eerst in haar loopbaan Europees kampioene omnium.

Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen maakten indruk in het sprinttoernooi. Terwijl regerend wereldkampioene omnium Kirsten Wild ook op de Europese kampioenschappen voor dezelfde omniumtitel kon gaan. Nadat Hoogland en Lavreysen zich beiden simpel plaatsten voor de halve finale, was het eerste omniumonderdeel voor vrouwen daar. Op het onderdeel scratch – waarop Wild afgelopen vrijdag al de Europese titel pakte – liet onze landgenoot zich niet kloppen. Ze versloeg Katie Archibald met ruim verschil, de Britse zou haar grote concurrente worden deze dag.

Hoogland tegen Lavreysen

In de middagsessie vonden de halve finales op het onderdeel sprint plaats bij de mannen. Helaas moesten Hoogland en Lavreysen het tegen elkaar opnemen, waarbij Hoogland won. Het hoogst haalbare voor Lavreysen was het brons.

Sprintvrouwen eindigen buiten podium

Nadat Hetty van de Wouw zevende werd op de 500 meter sprint en Kyra Lamberink met een vierde plaats net buiten het podium viel, was het tijd voor de sprintfinales van de mannen. Lavreysen nam het op tegen de Brit Jack Carlin, Hoogland trof ex-wereldkampioen sprint Stefan Bötticher uit Duitsland. Lavreysen won het eerste duel tegen de Brit, om vervolgens de tweede heat te verliezen. In de laatste heat liet Lavreysen geen twijfel bestaan: hij pakte met verve het brons. Hoogland liet geen spaan heel van zijn Duitse tegenstander. Twee keer was Bötticher niet opgewassen tegen de brute kracht van de 25-jarige Nederlander.

"Wat was dit een enorm lekkere dag. Alles wat ik wilde doen, deed ik ook gewoon. Ik was gewoon veel sneller dan Stefan."

Jeffrey Hoogland

Kirsten Wild heerst ook op de puntenkoers

In de puntenkoers startte Wild als leidster. Vanaf het begin liet de Nederlandse haar Britse concurrente Archibald zien dat er niets te halen viel. In de tweede en derde sprint was ze de Britse telkens te snel af in een rechtstreeks duel. Nadat de Nederlandse en Britse een ronde pakten op de concurrentie, leek de strijd om de Europese titel enkel nog tussen die twee te gaan. Met nog twee sprints te rijden was de voorsprong van Wild op de Britse nog 7 punten, maar Wild won de voorlaatste sprint zonder dat Archibald punten pakte. Dat zorgde voor een verschil van 12 punten, waardoor Archibald enkel nog kon winnen door een ronde te pakken. In het slot plakte de meervoudig Nederlands kampioene, wereldkampioene en Europees kampioene op de baan aan het wiel van de Britse nummer twee en zo kroonde ze zich tot de beste van Europa op het onderdeel omnium.

"Deze titel betekent zo ontzettend veel voor me. De concurrenten gaan allemaal zo hard, als je ook ziet hoe Archibald tekeer gaat. Ik ben extra blij om zo’n titel te winnen."

Kirsten Wild
Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar via telefoonnummer +31 6 12 40 80 15 of per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van én voor de wielersport in Nederland. Het doel van de bond is om geheel sportief wielerminnend Nederland adequaat te ondersteunen. De KNWU telt ruim 36.000 leden per 1 april 2019. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.