Nederlandse selectie WK Mountainbike Les Gets bekend

Bondscoach Gerben de Knegt heeft de Nederlandse selectie voor de wereldkampioenschappen Mountainbike bekend gemaakt. Het WK wordt tussen 24 en 28 augustus verreden in het Franse Les Gets. Naast de cross-country doet de Nederlandse selectie ook mee aan de mixed relay en de shortraces.

De elite reizen na het EK in München door naar het WK in Frankrijk. “Met Anne Terpstra als vice-wereldkampioene hebben we een goede kanshebber. Ze heeft ook dit jaar bewezen in vorm te zijn. Zo staat ze momenteel eerste in de wereldbeker. Ik denk dat het parcours haar goed ligt, het is flink aangepast waardoor het een stuk technischer is geworden. Daarnaast is het ook erg fysiek, er zitten lange klimmen in. Anne Tauber komt net terug na een COVID besmetting en hoopt de stijgende lijn door te zetten op het WK. Lotte Koopmans en Sophie von Berswordt laten zien dat we bij de vrouwen met een brede selectie mee kunnen doen op het hoogste niveau.”

Brede selectie junioren mannen

De Knegt is erg te spreken over de selectie van de junioren mannen. ”Bij de junioren mannen merk je echt dat we groeien in de breedte. Alle vier de mannen voldoen aan de selectiecriteria, het is een tijd geleden dat er zoveel mee konden naar een WK.” Bij het EK voor junioren en beloften in Anadia lieten de mannen ook al zien bij de beste van Europa te horen: er zaten drie Nederlanders bij de eerste zes. “Met een goede dag is het voor alle vier mogelijk om op dit WK bij de eerste tien te finishen,” verwacht de bondscoach.

Veel kansen

“Puck Pieterse werd in Anadia Europees Kampioen bij de belofte vrouwen," vervolgt de coach. "Ook won ze eerder dit jaar nog de wereldbeker in Leogang, een medaille is dus mogelijk. Helaas is het voor Fem van Empel niet mogelijk om mee te doen aan het WK, ze is momenteel aan het voorbereiden op het crossseizoen van de komende winter." Bij de junioren vrouwen liet Lauren Molengraaf met een vijfde plek op het EK ook zien dat ze op het hoogste niveau meedoet om de prijzen.

Chris van Dijk en Tom Schellekens zijn beiden eerstejaars beloften. De Knegt: “Voor hen is dit WK een mooie kans om te kijken waar ze staan in hun ontwikkeling. Een uitslag tussen de 20-25e plek is echt een hele goede prestatie. Ze kunnen vooral ervaring opdoen in deze categorie.”

Bij de mixed relay mikt de bondscoach op een top-5 notering met Tom Schellekens, Rens Teunissen van Manen, Puck Pieterse, Anne Terpstra, Lauren Molengraaf en David Nordemann. “Bij het EK werden we met de junioren en beloften Europees Kampioen. Met ook nu weer een sterke selectie moet een plek bij de eerste vijf mogelijk zijn. Op het onderdeel is er ook gelijk een kans om punten te halen voor de Olympische Spelen van 2024.” In de week voor het WK wordt het duidelijk wie er in actie komen bij de shortraces op de vrijdag.

Selectie

Elite mannen

- David Nordemann (+mixed relay)

Elite vrouwen

- Anne Terpstra (+mixed relay)

- Anne Tauber

- Lotte Koopmans

- Sophie von Berswordt

Belofte mannen

- Tom Schellekens (+mixed relay)

- Chris van Dijk

Belofte vrouwen

- Puck Pieterse (+mixed relay)

Junioren mannen

- Rens Teunissen van Manen (+mixed relay)

- David Haverdings

- Morris Gruiters

- Nick Klijn

Junioren vrouwen

- Lauren Molengraaf (+mixed relay)

Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van en voor de wielersport in Nederland. Wij zijn er voor iedereen met een wielerdroom. De KNWU is er niet alleen voor de top- en wedstrijdsport. Wij zijn er voor alle fietsers die beter willen (leren) fietsen. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.