KNWU-selectie voor Europees Baankampioenschap Grenchen

PAPENDAL, 31 januari 2023 – De bondscoaches Mehdi Kordi (sprintonderdelen) en Nick Stöpler (duuronderdelen) hebben hun selectie op papier voor het Europees Kampioenschap op de Baan. Deze continentale titelstrijd wordt van woensdag 8 tot en met zondag 12 februari verreden in het Zwitserse Grenchen. Het is het eerste toernooi waar punten verdiend kunnen worden in het kwalificatietraject richting de Olympische Spelen van Parijs 2024.

Mehdi Kordi is aan zijn eerste toernooi toe als bondscoach van de sprinters, maar was al bij vele eerdere toernooien betrokken. De Britse coach kijkt er naar uit om met de Nederlandse sprinters een sterke reeks prestaties neer te zetten in Grenchen. ‘’Ik heb er veel zin in en ben benieuwd wat we kunnen bereiken met ons sterke team. De sporters zijn klaar voor dit toernooi, waar de eerste kwalificatiepunten behaald kunnen worden richting de Olympische Spelen van Parijs 2024. We zitten in een opgaande lijn, waarvan de piek uiteindelijk moet liggen bij het WK in Glasgow. Daar moeten en zullen we op ons allerbest zijn dit jaar. Maar ik heb er vertrouwen in dat we op alle onderdelen sterk voor de dag komen bij dit EK en ook bij de Nations Cupwedstrijden die volgen. Uiteraard gaan we voor Europese titels, omdat we altijd met ambitie kunnen starten met deze groep. Ik kijk zowel uit naar de individuele onderdelen als naar de teamsprint. Daarbij ben ik benieuwd naar hoe we ons verhouden ten opzichte van de andere landen. Na dit EK weten we welke stappen we nog kunnen en moeten maken.’’

Roy van den Berg is weer als vanouds aanwezig als starter van de teamsprint bij de mannen. ‘’De situatie was bij het WK zodanig onder controle dat Roy kon rijden, maar zijn fysieke gesteldheid is de afgelopen periode flink verbeterd. Hij heeft hard kunnen trainen en ik heb er vertrouwen in dat we een sterke prestatie kunnen neerzetten in Grenchen.’’ In de sprintselectie bij de vrouwen ontbreken op dit moment nog Shanne Braspennincx en Laurine van Riessen. Zij lassen nog een rustperiode in na de intensieve wedstrijdperiode van 2021 en 2022.

De namen van de Nederlandse deelnemers aan de onderdelen kilometer en 500 meter worden tijdens het EK definitief ingevuld.

DUURONDERDELEN

Ook bondscoach Nick Stöpler reist met ambitie af naar Grenchen. ‘’Waar het WK volgde op een wegseizoen – waardoor we wisten op welk niveau we eraan begonnen – volgt het Europees kampioenschap na een winter met weinig internationale grote wedstrijden waardoor het niveau t.o.v. van andere landen lastiger te voorspellen is. Maar dat geldt voor de concurrentie natuurlijk ook. Bij de mannen is de koppelkoers voor ons belangrijk, dit keer gaat Yoeri Havik met Vincent Hoppezak uitkomen op dit onderdeel. Vincent heeft deze kans verdiend, nadat Jan Willem van Schip op het WK uitkwam. Van Jan Willem hopen we dat hij op het omnium zijn oude niveau weet te benaderen na een lang blok in Australië. Yoeri Havik komt als wereldkampioen uiteraard uit op de puntenkoers, Philip Heijnen rijdt de afvalkoers en Roy Eefting de scratch. Van Roy verwacht ik dat hij vol voor de winst kan gaan in Grenchen. Brian Megens tenslotte – mag na zijn vijfde plek van vorig jaar – proberen zijn Nederlands record van 4.14 nog scherper te stellen. Een tijd onder de 4.10 zou super mooi zijn’’

Bij de vrouwen heeft Stöpler na een lang en intensief traject besloten niet in te schrijven voor de ploegachtervolging. Niet op dit EK en ook niet in het traject richting de Olympische Spelen van Parijs volgend jaar. ‘’We hebben deze winter veel gedaan om duidelijk te krijgen of de voorwaarden aanwezig zijn om kansrijk te zijn voor medailles in Parijs. Dan heb het met name over het behouden van huidige sleutelrensters en influx van toppers op de weg. De hele korte versie is helaas dat er onvoldoende perspectief is om in Parijs voor de medailles mee te doen en richten daarom onze energie op andere doelen. Heel jammer, maar tegelijkertijd zijn er hele mooie kansen op het Omnium en de Madison en daar gaan we ons nu vol op storten. Hopelijk lukt het wel om in 2028 een vrouwenteam op de ploegachtervolging van de Spelen te krijgen. Bij de vrouwen is het op het EK vooral uitkijken naar Maike van der Duin. Ze heeft er een aantal stages met haar wegploeg opzitten en daardoor was de focus minder op de baan gericht. Ik weet niet of we mogen verwachten of ze – net als op het WK – op het omnium en de scratch opnieuw voor de medailles kan meedoen. Maar het zou me aan de andere kant ook niet verbazen als ze zich wel volop in die strijd kan mengen, gezien de progressie die ze nog altijd maakt. Ik kijk ook uit naar de koppelkoers waarin Maike met de ervaren Marit Raaijmakers uitkomt. Ik ben benieuwd wat er na de vijfde plek op het WK nu inzit voor deze twee. Maike rijdt ook nog de afvalkoers om ervaring op te doen op dit onderdeel, dat ook in het omnium terugkeert, terwijl Marit op de puntenkoers zal uitkomen en daar mogelijk kan verassen.’’

Duuronderdelen:

Mannen:

Roy Eefting (scratch)

Yoeri Havik (madison, puntenkoers)

Philip Heijnen (afvalrace)

Vincent Hoppezak (madison)

Brian Megens (ind. achtervolging)

Jan Willem van Schip (omnium)

Vrouwen:

Maike van der Duin (madison, scratch, omnium, afvalrace)

Marit Raaijmakers (madison, puntenkoers)

Sprintonderdelen:

Mannen:

Roy van den Berg (teamsprint)

Jeffrey Hoogland (teamsprint, sprint, keirin)

Harrie Lavreyen (teamsprint, sprint, keirin)

Tijmen van Loon (teamsprint)

Vrouwen:

Kyra Lamberink (teamsprint)

Steffie van der Peet (teamsprint, sprint, keirin)

Hetty van de Wouw (teamsprint, sprint, keirin)

Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van en voor de wielersport in Nederland. Wij zijn er voor iedereen met een wielerdroom. De KNWU is er niet alleen voor de top- en wedstrijdsport. Wij zijn er voor alle fietsers die beter willen (leren) fietsen. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.