KNWU zet volgende stap in opleidingspiramide

Vanaf 2024 maakt CyclingClassNL actief deel uit van de opleidingspiramide van de KNWU. Dat betekent onder andere dat CyclingClassNL de functies van hoofdcoach talentontwikkeling en bondscoach junioren voor jongens en meisjes gaat uitvoeren. Op deze manier is het mogelijk een professionaliseringsslag te maken in het opleiden van talenten, daarnaast maakt de KNWU de opleidingspiramide toekomstbestendig.

De opleidingspiramide van de KNWU wordt opnieuw vormgegeven: van sportstimuleringsinitiatieven, opleiden op de club en in de regio’s en het nationale opleidingsprogramma van CyclingClassNL. CCNL heeft bewezen een belangrijke schakel te zijn tussen de regio’s en clubs enerzijds en de (pro-)continentale en World Tour ploegen anderzijds. Het is daarom logisch dat CyclingClassNL op deze positie in het wielersportlandschap de functies van hoofdcoach talentontwikkeling en bondscoach junioren op zich gaat nemen.

Een onafhankelijke commissie vanuit de KNWU blijft verantwoordelijk voor het vormen van de verschillende selecties voor onder andere de nations cups en kampioenschappen. De commissie bestaat uit bondscoaches Loes Gunnewijk, Koos Moerenhout en Gerben de Knegt en technisch directeur van de KNWU: Wilbert Broekhuizen.

Daarnaast gaat de KNWU aan de slag met het invoeren van een onafhankelijke sporttechnische adviesraad voor CyclingClassNL, bestaande uit vertegenwoordigers van verenigingen, (pro-) continentale en World Tour teams. De sporttechnische adviesraad heeft het doel om met elkaar het vizier met betrekking tot talentontwikkeling op scherp te houden.

Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van en voor de wielersport in Nederland. Wij zijn er voor iedereen met een wielerdroom. De KNWU is er niet alleen voor de top- en wedstrijdsport. Wij zijn er voor alle fietsers die beter willen (leren) fietsen. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.