KNWU en Laurens ten Dam gaan samen voor gravelmedailles op kampioenschappen

Gravel als tak van de wielersport heeft de afgelopen jaren een sterke vlucht genomen als wedstrijdsport, zowel nationaal als internationaal. De KNWU neemt deze relatief jonge discipline dan ook met liefde onder zijn hoede. Al snel kwam de KNWU uit bij de pionier van de Nederlandse gravelscene: Laurens ten Dam. Ten Dam kan als Bondscoach Gravel zijn ervaring als topsporter meenemen in deze functie.

 

De afgelopen jaren is gravelen als wielersport enorm gegroeid. Daar zijn ook organisatoren van wedstrijden op in gesprongen. Zo werd in 2021 het eerste Nederlands Kampioenschap Gravel georganiseerd, en werd er in 2022 gestart met de NL Gravel Series. In 2023 groeide de deelnemersaantallen van NL Gravel Series met 40 procent bij de mannen en 10 procent bij de vrouwen.

Internationaal is de sport ook aan het groeien, zo werd in 2022 het eerste WK Gravel georganiseerd, waar Mathieu van der Poel op het podium stond. Er doen grote namen mee aan de mondiale titelstrijd. Zo stonden Wout van Aert, Demi Vollering, Florian Vermeersch, Lorena Wiebes en Matej Mohoric al eens aan het vertrek. Met 34 landen aan de start van een WK is gravel inmiddels al veel meer dan een hype.

 

Bondscoach Gravel

Technisch Directeur Wilbert Broekhuizen: “We zien dat de gravelsport leeft en zien mooie verbindingen tussen de breedtesport en topsport. Er zijn de afgelopen maanden veel verschillende gesprekken gevoerd en we zien volop kansen voor de gravelsport, nationaal en internationaal. We waren op zoek naar een coach uit de gravelcommunity en met veel topsportervaring. Op de kampioenschappen staan onze toppers aan de start, het is dus belangrijk om te weten wat er leeft en je moet als coach de topsport doorleven. Daarnaast moet je ook de prestatiesetting van de gravelsport goed op je netvlies houden, veel lol hebben en toch super hard koersen en er samen voor gaan. Natuurlijk kom je dan snel uit bij Laurens. Laurens neemt als ex-prof op de weg een bak aan kennis en ervaring met zich mee, maar daarnaast heeft hij ook als gravelbiker zijn sporen verdiend. Ik ben heel blij dat we ons topsportteam kunnen uitbreiden met Laurens als Bondscoach Gravel.”

 

Laurens ten Dam reed als topsporter onder andere naar een top-10 notering in het eindklassement van de Tour de France en de Vuelta. Als gravelbiker stond hij drie keer aan de start van Unbound. Hij reed hij één keer naar de tweede plaats en eindigde twee keer als vierde. Ten Dam: “Gravel is een andere tak van sport en dus niet zomaar wegwielrennen op een andere ondergrond. Ik ben erg blij dat de KNWU mij heeft gevraagd als Bondscoach Gravel en ben gemotiveerd om het Nederlandse gravelen naar het volgende niveau te brengen. Het is een functie waarin ik mijn enthousiasme voor de sport en het werken met sporters kwijt kan.”

NOOT VOOR DE REDACTIE, NIET VOOR PUBLICATIE

Op woensdag 10 april tussen 10 en 11 uur vindt er een online persconferentie plaats via Microsoft Teams. Tijdens dit persmoment is er voldoende tijd om vragen te stellen aan Laurens ten Dam en Wilbert Broekhuizen. Via deze link kun je je aanmelden voor het persmoment.

Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van en voor de wielersport in Nederland. Wij zijn er voor iedereen met een wielerdroom. De KNWU is er niet alleen voor de top- en wedstrijdsport. Wij zijn er voor alle fietsers die beter willen (leren) fietsen. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.