KNWU Fondo start samenwerking met Tour du ALS

Op donderdag 8 juni 2023 staan er honderden fietsers, hardlopers en wandelaars aan de start van de elfde editie van Tour du ALS van Stichting ALS Nederland. Het doel? Het uit de wereld trappen van de dodelijke zenuw/spierziekte ALS. Nieuw dit jaar: de KNWU Fondo trainingsprogramma’s voor alle deelnemers die de Mont Ventoux al fietsend beklimmen.

 

De Mont Ventoux is de plaats waar het ook in 2023 allemaal moet gaan gebeuren. Het beklimmen van de Kale Berg om zoveel mogelijk geld op te halen voor de strijd tegen ALS is voor velen een onvergetelijk moment, maar tegelijkertijd ook een bijzonder grote uitdaging.

 

“Het is fijn dat we de fietsende deelnemers van Tour du ALS de bekroonde trainingsapp Fondo in samenwerking met de KNWU kunnen aanbieden. De Mont Ventoux beklimmen doe je immers niet zomaar. We willen onze deelnemers daarom optimaal begeleiden. Dankzij de vier zorgvuldig samengestelde trainingsprogramma’s ontbreekt het onze deelnemers in de voorbereiding aan niets. Of je nu op een racefiets omhoog wilt, of op een hase pino: dankzij Fondo weten de deelnemers zeker dat ze goed voorbereid van start gaan,” aldus Gorrit-Jan Blonk, directeur Stichting ALS Nederland.

 

Omdat de oorzaak van de dodelijke zenuw/spierziekte ALS niet bekend is en er ook geen medicijnen bestaan die de ziekte tegengaan, is de schokkende levensverwachting na de eerste symptomen drie tot vijf jaar. Financiële hulp is daarom van levensbelang. Het leidt immers tot een versnelling van het wetenschappelijke onderzoek naar het vinden van de oorzaak en behandeling van ALS. Begin februari staat de tussenstand van Tour du ALS op ruim 300 duizend euro.

 

De Fondo trainingsschema’s zijn geschreven door een KNWU talentcoach. Dit betekent dat kennis uit de topsport nu ook beschikbaar komt voor de recreant. “Door met Fondo te trainen is iedere uitdaging haalbaar, voor iedereen. Dat bewijs hebben tienduizenden Fondo-gebruikers inmiddels geleverd. Het doet ons goed dat we met Fondo ook voor (potentiële) deelnemers aan de Tour du ALS relevant zijn. De trainingsprogramma’s gaan iedereen helpen om straks die Mont Ventoux één, twee of drie keer te beklimmen. En dat we indirect bijdragen aan een fantastisch goed doel, is natuurlijk erg mooi meegenomen,” vertelt Martin Faes, product owner Fondo.

 

De vier trainingsprogramma’s in Fondo bouwen voort op de conditionele basis van de deelnemers. In tien weken wordt er specifiek toegewerkt naar Tour du ALS, met trainingen die zich voornamelijk focussen op het verbeteren van het uithoudingsvermogen en de klimkwaliteiten.

Over Fondo

Het trainingsplatform Fondo is een initiatief van de KNWU en is er voor álle wielrenners, mountainbikers en gravelrijders die een wielerdroom hebben. Zoals het rijden van een lange tocht, het verbeteren van persoonlijke records, het beklimmen van die ene berg of het deelnemen aan toonaangevende wielerevenementen. Het platform is geschikt voor alle niveaus en trainen kan op basis van gevoel, hartslag of vermogen. Gebruikers kunnen aangeven hoe vaak per week ze kunnen en willen trainen, en daarnaast is er de mogelijkheid tot direct contact met de KNWU-coach.

Over Tour du ALS

Wat in eerste instantie bedoeld was als een fietstocht in Frankrijk voor een besloten groep, is uitgemond in een jaarlijks terugkerend sportief fondsenwervend evenement met het motto ‘Samen trappen we ALS de wereld uit’. De afgelopen 10 edities is er ruim 10 miljoen euro opgehaald voor de strijd tegen ALS. Op donderdag 8 juni 2023 beklimmen honderden wielrenners, wandelaars en hardlopers samen met ALS-patiënten de Franse Mont Ventoux. Dit doen zij om geld op te halen voor wetenschappelijk onderzoek naar het vinden van de oorzaak en behandeling van ALS.

Inschrijven voor Tour du ALS: https://www.tourduals.nl/

 

------

 

Noot voor de redactie, niet voor publicatie

Meer info over Fondo?

Martin Faes, Product Owner Fondo: martin.faes@knwu.nl

 

Meer info over Tour du ALS?

Sanne Tieke, Campagneleider Tour du ALS: s.tieke@als.nl

 

Download beeldmateriaal:

Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van en voor de wielersport in Nederland. Wij zijn er voor iedereen met een wielerdroom. De KNWU is er niet alleen voor de top- en wedstrijdsport. Wij zijn er voor alle fietsers die beter willen (leren) fietsen. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.